2011. máj. 31.

Fizetési kategóriák a magyar IT-ugarról

Dávid István írta:
Fizetési kategóriák a magyar IT-ugarról

Tudás-alapú bérezés
600-800 Ft/óra, jellemzően PHP/Flash-vonalon. Ha elfogadsz egy ilyen munkát, tulajdonképpen aláírod, hogy az agyad napi 5-6000 forintot ér. Ha a Budapesti Állatkert átlagos látogatottságából számolt jegybevételt levetíted a csimpánzokra, rájössz, hogy azok is kb. ennyit keresnek banánzabálással.

Versenyképes juttatások
A kulcsszó a juttatás. Nem kapsz többet 1000 forintnál óránként, viszont juttatásnak számít az, ha mondjuk egy-egy pénteket kihagynál valami kurzus miatt, akkor ők ezt engedik (de nem fizetik). Szorosan ehhez a kategóriához kapcsolódó fogalom a rugalmas munkaidő, ami azt jelenti, hogy a péntekért cserébe hétfőn este nyolc-kilenc körül szabadulsz.

Versenyképes fizetés
Itt nincs trükközés, mint az előző esetben, tényleg a fizetés az, amit versenyképesnek gondolnak. Ez a gyakorlatban olyan 1000-1300 Ft/óra között manifesztálódik. A versenyképességet úgy kell érteni, hogy ezzel már jó eséllyel szállsz ringbe a gázszámla, a villanyszámla, a gyerek iskoláztatása, meg az egyéb költségekkel szemben. Jóval esélyesebben, mint ha pl betont kevernél, mert az a Tudás-alapú kategóriába esik.

Európai szintű fizetés
Viszonylag új keletű fogalom. Magában rejti az "Európai, mint Albánia" és az "Európai, mint Anglia" lehetőségeket is. Hogy a szélesen szóró spektrum melyik pontján landolsz, az állásinterjú elején már jól behatárolódik, amikor közlik, hogy a csak szarul megírható tesztedet kiértékelik és a következő kétszáz interjúzó után keresnek majd, de addig is mondd már el, mennyi fizura gondoltál. Általában ez az első lépés Albánia felé. Ha visszahívnak, már nyeregben érezheted magadat és egy ügyes manőverrel egészen Bosznia-Hercegovináig húzhatod. Forintosítva: 1300-1600 Ft/óra.

Komplex bérezési rendszer
Ez annyira bullshit, hogy már a HR-es kolléga se értette, mit akar ezzel mondani a főnök és nem volt benne biztos, hogy ezt tényleg így kell feltenni az álláshirdető portálra. A komplexitás a a különböző bértípusok nagy számából ered. A hó végén hazavitt kess 70%-át az alapfizu, a kajautalványok és a cafetéria adja. A többi 30%-ot a céges posta hozza - borítékban. Ehhez társul még az alkalmankénti munkakörnyezet-fejlesztés ("rendelj valami szépet az asztalodra a cégnek"), az alkalmankénti csapatépítő hétvégék, karácsonykor pedig süti a gyerekeknek és egy újabb boríték neked. (Junior kollégáknak céges pendrive+toll+jegyzetfüzet csomag, hogy legyen mivel jegyzetelni a senior kolléga szavait.) Hivatalosan 1200-1500, borítékból még egy százas.

"Sztochasztikus bérrendszer" (nem hivatalos)
Az előző kategória alesete. Akkor találkozunk vele, ha a főnökkel ledumáltad a borítékos részt, ő viszont nem tudja/akarja odaadni azt. Minősített al-aleset a "Kéthavi boríték" és a "Három hónap után két hónap 80%-át megadó" konstrukció. Magas rizikófaktor, messziről kerülendő. Csapda, amiért mégis belemész: a HR-es csaj kurvás, a könyvelő csaj kurva.

Kiemelkedő bérezés
Bérezésről van szó, nem a puritán, csupasz és anyagiaskodó fizetésről, tehát a cafetéria kérdés nélkül alap, ahogy a törődés is: ebben a kategóriában már a különböző certek megszerzését is támogat(hat)ják anyagilag. Van valami abban, hogy kiemelkedő, hiszen 1600-tól indul és a határ az arcod/tudásod méretétől függ. (A ritka helyzetek egyike: csajok esetén itt a mellméret nem számít!) Ez az a kategória, ahonnan a fizetést nem órabérben mérik, hanem a szumma haviról tárgyalsz.

The significant others 1: Alvállalkozói konstrukció
Majdnem unlimited money. Még egy targoncát is adnak, amivel fuvarozhatod haza a pénzed. Bevallottan a járulékok, szja, meg egyéb rablások megkerüléséről van szó.

The significant others 2: Állami szektor
Tisztán unlimited money, ugyanis jól fizet és dolgozni sem kell - kvázi a nullával osztás analógiája. Sztahanovistáknak ultimate lehetőség: a munkahelyeden csináld a másik munkahelyeden kapott feladatokat, ez így már unlimited+x forint.

The significant others 3: The best of the rest
A tiszta magyar versenypiac csúcsát ezzel el is értük. Aki ennél feljebb szeretne menni, annak a következő kategóriák javallottak: "Multinacionális vállalat", "A piacon régóta jelen lévő multinacionális cég", "Külföldi munkavégzés", "Hostess munka szórakozóhelyen Svájcban".

22 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez nem is vicces

PTG írta...

tényleg nem

Névtelen írta...

lol ez jó

Névtelen írta...

ez pont azért nem vicces, mert múlthéten adtam be a jelentkezésemet az első kategóriába tartozó melóra...................

Névtelen írta...

tényleg olyan hasznos ez mint amilyennek tűnik?

Névtelen írta...

még szerencse hogy bölcsész vagyok, így garantáltan soktízezres órabérrel fogok dolgozni egyből suli után

Névtelen írta...

ez bruttó vagy nettó értendő?

Névtelen írta...

"garantáltan soktízezres órabérrel fogok dolgozni egyből suli után" majd felébredsz... A plázában a sportcipő boltban az eladóknak nem fizetnek ám annyit, téged valaki nagyon átvert :D

Névtelen írta...

Nem vicces, de igaz... ha nem is teljesen akkor nagyjából.
A bölcsésznek meg nem az órabére lesz 10ezres hanem a havi bére... sültkrumplisütésből nem lehet megélni -.-

Névtelen írta...

Egyébként mi a /b/aszás történt a K-ban az alagsori büfével?

Névtelen írta...

"garantáltan soktízezres órabérrel fogok dolgozni egyből suli után"... de bizony, ha a luxusrib@nc pályát választja

Névtelen írta...

Ha nem tesz mögé smileyt, akkor nem esik le, mi?
És ti nézitek le őt, ez a legszebb.
Segítek, gyerekek:

még szerencse hogy bölcsész vagyok, így garantáltan soktízezres órabérrel fogok dolgozni egyből suli után...;D

Most már értitek, ugye? Ezért vagyok. Örülök, hogy segíthettem.
*facepalm*

Névtelen írta...

ami a durva hogy rengeteg és egyre több IT állás van meghirdetve diákszövetkezeteknél, bagóért. és a sok kis gyökér aki elvállalja 520 ft-os órabérért a php-t az mind rontja ugye a többi munkavállaló esélyét.

Névtelen írta...

>21:26 OKJ-s KÖCSÖG detektálva

Névtelen írta...

kamu és buzis

Rotációs Kapafog írta...

2011.05.31. 13:17
>-.-

undarázs gtfo
msn arra van ----------------->

Névtelen írta...

>arcom, amikor az oldalt már csak kb a rák látogatja
:C

Névtelen írta...

>utalás arra, hogy ő egy menő öregbuzi

Névtelen írta...

>IT-ben akar elhelyezkedni!

nevetőasztalosok.png

Névtelen írta...

21:26 Arcom amikor 3 hónapja melóztam először 265 forintos órabérben :C

Névtelen írta...

2500

Fuck yeah

Névtelen írta...

tldr, legalább képregénybe foglaltad volna a lényeget.

Megjegyzés küldése