2011. dec. 25.

Kellemes Ünnepeket

Most nincs képregény, helyette viszont egy új blogra hívnám fel a figyelmeteket. A Supermonk képregény után írtam arról, hogy fordítom Ajahn Brahm könyvét, de képtelen vagyok kiadót találni hozzá. Sokan adtatok ötleteket, hogy kiket kereshetnék fel, de egyik helyen sem jártam sikerrel.

Úgy döntöttem, hogy a könyv fejezeteit online osztom meg, részletekben. Ez azért is jó, mert így a kiadó orra alá tudom dörgölni a blogstatisztikát, amikor arra hivatkozik, hogy 'de csak max százan olvasnák el, azért nem adok ki könyvet'.

Minden, a fordítással kapcsolatos észrevételt, építő jellegű kritikát szívesen veszek tőletek. Minél több embernek tetszik a könyv, én annál boldogabb vagyok.

A blog címe: http://bodhibuilding.blogspot.com/

Jó szórakozást kívánok!

22 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szabad egyáltalán ilyet? Úgy értem, nem fognak megbaszni téged emiatt?

Amúgy neked is.

Névtelen írta...

elírás detektálva: mindannyinkban

amúgy egész jó.

sedthh írta...

>2011.12.25. 13:18
a kérdés jogos, de nem az egészet teszem fel

>2011.12.25 13:31
thx, de office szerint ez a jó, én meg ki vagyok, hogy ellenkezzek

Névtelen írta...

A kurva anyádat amiért elveszed tőlünk a munkánkat. Tisztelettel: KRE-BTK irodalom- és kultúratudomány szakos hallgatók.

sedthh írta...

igazából a pszichológusokét is <3

Névtelen írta...

neked nincs vizsgaidőszak hogy ilyenre ráérsz?

Névtelen írta...

Te ilyen ateista vallásban hiszel?

sedthh írta...

nem tudom, hogy ez most trollkodás, vagy rendes kérdés

adj neki egy esélyt, aztán ha nem tetszik, nem olvasod tovább és ennyi

Névtelen írta...

Sosem értettem miért érzik az emberek szükségét annak, hogy higyjenek valamiben.
Az élet szép vallás nélkül is.

Névtelen írta...

@sedthh: nem trollkodás, csak utalás egy hupmemere.
http://gabucino.gethostbyna.me/hupmeme/index.html

Amúgy Hermann Hesse-Sziddhárta megvan, olvastam, tetszett, de azóta nem foglalkoztam a Buddhizmus témával. Hesse írásához képest milyen az, amit fordítottál? Irodalmi vagy vallásfilozófiai vagy milyen?

Névtelen írta...

>>11.45

EZ, egy erkölcsi világnézet kialakításához nem kell, hogy lebegő szakállas bácsiban vagy reinkarnációban higgy.

Névtelen írta...

Ironikus, hogy ebben hiszel sedthh, hiszen a vallás pont olyan mint a gyógynövény alapú placebók, a problémáid egyáltalán nem oldja meg hanem hatására csak elhiteted magaddal, hogy minden jó vagy egyszerűen lelki erőt ad a tovább jutáshoz.

sedthh írta...

kicsit meglepnek a hozzászólások, de akkor:

nem hiszek nagy szakállú istenben az égben, aki mindent rendbe tesz majd, csak épp szopat egy kicsit a nagy szeretetében. nem hiszek abban, hogy áldozatok volnánk csak a világban, bankok, politikusok vagy épp istenek a döntéseinek áldozatai, akiknek ha a kedvébe járunk, minden rendben lesz. nem hiszek abban, hogy ez a világ egy mennyország, ahol elég rájönni a szabályokra és akkor onnantól kezdve örökké boldogok leszünk.

abban hiszek, hogy a tudat fejlesztésével, a világ megismerésével és a világkép átértékelésével lehet az ember boldog, független attól, hogy mi éri. abban hiszek, hogy akármennyire vagy híres, gazdag és szép, sosem leszel boldog, amíg legbelül szenvedsz és utálod magadat. abban hiszek, hogy minden együttműködés alapja a moralitás, ami ha mindenkiben hiányzik, azt az egész társadalom, többszörösen szenvedi meg.

abban hiszek, hogy jelenleg annyi ember szenved a saját hülyesége miatt, amire senki nem ad nekik megoldást vagy kapaszkodót vagy bármi példát, hogy másként is lehetne élni, hogy az nekem fájdalmat okoz és az a minimum, hogyha bármi módom van rá, akkor segítséget nyújtok nekik. abban hiszek, hogy amíg ilyen szűk látókörű, gyöpös, bornírt az ember, addig jöhet akármilyen politikus, akármilyen ingyen pénz, reform meg hitel, ugyanúgy szarul fogunk élni és ugyanúgy vissza fogunk süllyedni a jobbágy parasztok színvonalára, mert nincs meg az alapja annak, hogy utolérjük a nyugatot, vagy egyáltalán, hogy fejlődjünk.

abban hiszek, hogy ennél a könyvnél még sosem olvastam zseniálisabbat és ha csak egy-két történetet sikerülne bevinnem a köztudatba, akkor fele annyira lenne szar az élet itthon. abban hiszek, hogyha egy ember rászánja az egész életét arra, hogy másoknak ingyen segítsen, senkit nem bírál és közben folyamatosan csak mosolyog, akkor az az ember tud valamit.

mindenki, aki más vallását kritizálja, valójában csak a saját hitét kritizálja. ha biztosak lennénk önmagunk igazában, nem idegesítenénk fel magunkat más világnézetén.

amúgy teljesen fölösleges a filozofálgatás erről, mert úgyis el fogjátok kíváncsiságból olvasni és úgyis tetszeni fog.

Névtelen írta...

ámen

Névtelen írta...

igen sedthh, ez nagyon szép, de én pont azt mondtam (13.35), hogy ahhoz, hogy legyen egy saját erkölcsi világképed, ahhoz nem kell hinni semmilyen irreális baromságban. a krisztusi tanokkal szerintem alapvetően könnyű egyetérteni, akár a buddhista életszemlélettel, mint amit le is írtál. ha viszont valaki ezt csak úgy képes magáénak tudni, hogy a világnézet mellé hisz a reinkarnációban, meg a többiben, az hülye. ez a más vallását kritizálós duma meg jól hangzik, de nem jelent semmit.

Névtelen írta...

ja és inb4raeg, meg kimoderálás :C

sedthh írta...

fair enough

de a más vallását kritizálós dumán gondolkozz el

Andy írta...

2011.12.26. 18:41: :)

Igazad van, valóban nem kell, és nem is szükséges. Ezért vannak a buddhista hívők, és a buddhizmust gyakorlók, és ezt a két fogalmat maga a buddhizmus is megkülönbözteti. Sőt, a gyakorlót sokkal értékesebbnek tartja, mint a hívőt, mert a hívő vakon "feltételezi azt, hogy ez és ez van", míg a gyakorlót valójában nem ez érdekli. Az, hogy van-e reinkarnáció, vagy van-e nirvána, van-e Isten, ha igen, akkor egy vagy több, az valójában teljesen mindegy addig, amíg a saját jelenlegi problémáidat nem tudod a helyükön kezelni. Amíg az a legnagyobb problémád, hogy Alekosz mekkorát fingott az éjjel és erre megy el nap-mint-nap másfél óra az életedből, de arra nincs időd, hogy elgondolkodj azon, hogy mit akarsz legbelül kezdeni azzal az N évvel, ami az életedben hátra van (függetlenül a vallási, faji, anyagi, politikai hovatartozásodtól), addig nincs miről beszélni, mert a te világod így most számodra egy teljes egész.

Félreértés ne essék - a szó vallási értelmében én ateistának vallom magamat, ugyanakkor a buddhizmus áll hozzám messze-messze a legközelebb. Azért, mert az én világképembe nagyon könnyen beilleszthető, és mert azt mondja, hogy ne higyj el nekem semmit, hanem állj neki te magad, és láss a saját szemeddel.

Névtelen írta...

>amúgy teljesen fölösleges a filozofálgatás erről, mert úgyis el fogjátok kíváncsiságból olvasni és úgyis tetszeni fog.

Rohadj meg és tényleg. Most már érdekel mi lehet benne, bár én úgy érzem, magamtól is sikerült rájönnöm szinte mindenre, márhogy azzal kapcsolatban, hogy mitől leszek én és a többiek boldogak.

Amúgy ha nem szeretitek a "vallásos" maszlagot, akkor ilyen Csernus féle megmondópszichiáterek is nagyon érdekes és értelmes és hasznos dolgokat szoktat mondani. Mindkettő a lelki folyamatokról szól, ki melyiket emészti könnyebben.

arany írta...

tl;dr

Roni írta...

Tennék ide ezt-azt a buddhizmusról, aztán hátha kiderül belőle ez-az, hogy ez miért is lehet vonzó.

Buddhista alaptanítások (videók és összefoglalók)
Meditálj és pusztíts - Trailer (videó)

Üdv!

Névtelen írta...

Popper Péter mondta anno, hogy aki a saját kultúrkörnyezetében nem találja a helyét, az miért reménykedik abban, hogy más kultúrkörnyezetben - amelyekhez valójában soha semmi köze nem volt - megtalálja a válaszokat az élete alapkérdéseire.

Megjegyzés küldése